METODE ALGORITMICE DE REZOLVARE A PROBLEMELOR DE OPTIMIZARE COMBINATORICA
COSMIN SABO

Domeniile de competenta reprezinta programarea (java, php, c++), OOP, securitatea sistemelor de operare, managementul proiectelor informatice, tehnologii internet, modele formale.

In ultimii 5 ani am coordonat si lucrat in echipe ce au realizat produse importante in zona IT din Romania avand si participari la sesiuni stintifice in tara si strainatate.

In acest moment sunt doctorand la Universitatea Lucian Blaga Sibiu cu tema Sisteme electronice de tranzactionare, si cadru asociat la Departamentul de Matematica si Informatica, Facultatea de Stiinte, Universitatea de Nord, Baia Mare.

Printre cele mai reprezentative rezultate se regasesc:

 1. Sistemul de tranzactionare al Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu.
  • Acest sistem l-am conceput in perioada 2000-2003, fiind utilizat in prezent de catre institutia mai sus mentionata. Prin intermediul acestui sistem se tranzactioneaza prin intermediul Internetului peste 10 milioane de EURO zilnic, la sistem fiind conectati zilnic peste 1000 de utilizatori care primesc in timp real toate informatiile legate de evenimentele care se intampla in piata bursiera.
  • Sistemul a fost conceput ca o structura ierarhica cu trei nivele si un server central, astfel incat securitatea sistemului este foarte puternica. Aceasta structura ierarhica de servere permite distributia puterii de calcul la un numar foarte mare de masini.
  • Sistemul a fost evaluat de Price Watter House Couper in anul 2005, evaluat financiar la 1 milion Euro si fiind definit ca un mediu sigur de dezvoltare a Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu.
 2. Sistem integrat de gestionare biblioteconomica.
  • Sistemul a fost dezvoltat ca un raspuns la cererea sistemelor de cultura si invatamant din Romania, in conditiile in care comunciarea electronica intre sisteme de acest tip reprezinta inca o problema.
  • Sistemul si-a demonstrat fiabilitate, iar in acest moment este regasit in aproximativ 100 de biblioteci din Romania, o biblioteca din Ungaria, existand posibilitatea reala de a deveni odata cu introducerea lui in Republica Moldova un catalog trans-frontalier.
 3. Securizarea si gestionarea sistemului informatic al Bursei Monetar Financiare si de Marfuri Sibiu, astfel incat in februarie 2006 a fost evaluat de KPMG International, trecand cu succes toate testele de securitate si management IT.
© nnn Scream Design nnn